Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 9 dag cukru
- 5 dag mąki
- 4 dag kakao
- łyżka oleju
Nadzienie:
- 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
- 50 ml spirytusu
- 500 ml śmietany kremówki
Polewa i dekoracja:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
- Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.
- Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
- Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.
Wygląda ślicznie i wydaje się całkiem łatwy do zrobienia, może spróbuje ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady:) Fajny pomysł z wiśniami:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie ciasta czekoladowego i wiśni:)
OdpowiedzUsuńrolada palce lizać:)
pysznie wygląda ta rolada...
OdpowiedzUsuńU mnie niedawno była podobna roladka, mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszna! Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda i ma wiśnie ,a ja je uwielbiam....:))
OdpowiedzUsuńświetny przepis, chętnie bym zjadła takie muffiny :)
OdpowiedzUsuńMmmm! To mój smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMniam ! Dawno nie jadłam rolady!
OdpowiedzUsuńWszystko co z wiśniami jest pyszne :) Roladka do schrupania :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Chętnie bym spróbowała:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDajesz coś do śmietany, aby nie opadła? Wydaje mi się, że pod wpływem temperatury, soku z wiśni i spirytusu po godzinie śmietana opadnie i rozmoczy biszkopt.
OdpowiedzUsuńWszystko robiłam tak, jak napisałam i śmietana nie opadła. ;)
UsuńMusi smakować genialnie! Czekolada i wiśnie to moje ulubione połączenie :-)
OdpowiedzUsuńCudne musi być w smaku :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) taka w stylu tortu Szwarcwaldzkiego:) mniam:)
OdpowiedzUsuńToż to musiała być rozkosz. Kocham połączenie czekolady i wiśni. MNIAM
OdpowiedzUsuńO, w tym cieście jest wszystko, co lubię
OdpowiedzUsuń