piątek, 15 lipca 2016

Rolada czekoladowa z wiśniami


Składniki:
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 9 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 4 dag kakao
  • łyżka oleju
Nadzienie:
  • 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
  • 50 ml spirytusu
  • 500 ml śmietany kremówki
Polewa i dekoracja:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
  2. Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin. 
  3. Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
  4. Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia. 


23 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie i wydaje się całkiem łatwy do zrobienia, może spróbuje ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rolady:) Fajny pomysł z wiśniami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się bardzo smakowity deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię połączenie ciasta czekoladowego i wiśni:)
    rolada palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie niedawno była podobna roladka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wygląda i ma wiśnie ,a ja je uwielbiam....:))

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis, chętnie bym zjadła takie muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co z wiśniami jest pyszne :) Roladka do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie! Chętnie bym spróbowała:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dajesz coś do śmietany, aby nie opadła? Wydaje mi się, że pod wpływem temperatury, soku z wiśni i spirytusu po godzinie śmietana opadnie i rozmoczy biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko robiłam tak, jak napisałam i śmietana nie opadła. ;)

      Usuń
  13. Musi smakować genialnie! Czekolada i wiśnie to moje ulubione połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie :) taka w stylu tortu Szwarcwaldzkiego:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Toż to musiała być rozkosz. Kocham połączenie czekolady i wiśni. MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  16. O, w tym cieście jest wszystko, co lubię

    OdpowiedzUsuń