sobota, 9 lipca 2016

Pałeczki kurczaka w pomidorach


Składniki:
  • 8 pałek kurczaka
  • 40-50 dag pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 czerwone papryki
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżki świeżego oregano
  1. Pałki oczyść, umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż w głębokiej patelni. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij je na tym samym tłuszczu na którym smażyły się pałeczki.
  2. Pomidory pokrój. Paprykę pokrój. Do cebuli z czosnkiem dodaj pomidory i paprykę. Podsmaż. Wlej bulion i zagotuj.
  3. Dodaj obsmażone pałeczki kurczaka. Duś 40-50 minut. 
  4. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Zagotuj. Zestaw z ognia i posyp oregano. 
  5. Tak przygotowane pałeczki podawaj z ryżem lub pieczywem.


7 komentarzy:

  1. Dobry przepis Karolinko. Często tak robię.
    Przez info ciasteczka na górze nie widac tytułu Twojego bloga. Życzę powodzenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Dzięki za zaproszenie. Chętnie będę obserwować Twoje poczynania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie-chętnie będę zaglądać,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram przepis do wypróbowania! Bardzo przemawiają do mnie takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie u Ciebie. Z przyjemnością będę zaglądać Karolinko. :)

    OdpowiedzUsuń