środa, 31 sierpnia 2016

Domowa pizza na cienkim cieście


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • opakowanie drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • przyprawa do pizzy
  • 8 łyżek oleju
  • plasterki wędliny
  • pieczarki
  • przecier pomidorowy/ketchup
  • pieczarki
  • papryka
  • pomidory
  • ser żółty
Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypuję mąkę, kruszę drożdże. Dodaję olej, cukier, sól, przyprawę do pizzy. Polewam wodą. Wyrabiam ciasto. Kiedy już będzie gładkie rozwałkowuję. Blachę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Kładę ciasto. Smaruję je przecierem pomidorowym lub ketchupem. Rozkładam wędlinę. Kroję pieczarki i także je rozkładam. Paprykę i pomidor kroję w plasterki, kładę na cieście. Na tarce ścieram ser żółty i posypuję ciasto. Piekę 20-25 minut w 220 st. C.