Składniki:
Spód:
- szklanka wydrylowanych wiśni
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2/3 szklanki cukru
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
- 12 i 1/2 dag masła
- 2 jajka
- Do jednej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i posiekaną czekoladę. Wymieszaj.
- Masło roztop w rondelku i przestudź. Połącz je z roztrzepanymi jajkami i jogurtem. Do tej mieszaniny dodaj suche składniki z drugiej miski, dołóż wiśnie i wymieszaj.
- Foremki na muffinki wypełnij ciastem. Piecz 25 minut w 200 st. C.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 9 dag cukru
- 5 dag mąki
- 4 dag kakao
- łyżka oleju
Nadzienie:
- 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
- 50 ml spirytusu
- 500 ml śmietany kremówki
Polewa i dekoracja:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
- Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki - najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin.
- Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
- Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.
Składniki:
- 8 pałek kurczaka
- 40-50 dag pomidorów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 2 czerwone papryki
- 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz, cukier
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki świeżego oregano
- Pałki oczyść, umyj, osusz. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż w głębokiej patelni. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj. Zeszklij je na tym samym tłuszczu na którym smażyły się pałeczki.
- Pomidory pokrój. Paprykę pokrój. Do cebuli z czosnkiem dodaj pomidory i paprykę. Podsmaż. Wlej bulion i zagotuj.
- Dodaj obsmażone pałeczki kurczaka. Duś 40-50 minut.
- Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Zagotuj. Zestaw z ognia i posyp oregano.
- Tak przygotowane pałeczki podawaj z ryżem lub pieczywem.